Diferitele tipuri de CV și care este cel mai bun pentru tine

Te-ai întrebat vreodată de ce CV-urile variază în ceea ce privește aspectul și conținutul? Ei bine, există diferite tipuri de CV-uri, în funcție de postul pentru care se candidează. Un curriculum vitae trebuie să fie ușor de citit și să ofere informații la obiect despre educația, competențele și experiența profesională, astfel că este foarte important să alegi formatul corect pentru tine.

În acest articol, vei afla care sunt diferitele formate de CV și când este nevoie să le folosești, în funcție de diferitele etape ale carierei tale.

Tipuri de CV-uri

CV-urile pot fi de următoarele feluri: cronologice, funcționale, combinate, creative sau academice. Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre ele.

1. CV-ul cronologic

CV-ul cronologic este cel mai frecvent utilizat și este un tip tradițional de CV. Este cea mai bună alegere pentru candidații care au un parcurs profesional stabil și care vor să își pună în valoare experiența bogată. Acesta enumeră experiența de muncă și educația în ordine cronologică inversă (cel mai recent mai întâi), pe lângă o secțiune de competențe și abilități.

2. CV-ul funcțional

CV-ul funcțional se concentrează pe competențe. Acest CV este cel mai potrivit pentru candidații fără experiență profesională (tineri absolvenți), pentru candidații care încearcă să treacă la un alt post, pentru cei care au lacune în istoricul lor profesional, dar și pentru liber-profesioniști sau antreprenori care doresc să își prezinte portofoliul de muncă, mai degrabă decât să enumere locurile de muncă anterioare.  

3. CV-ul combinat (funcțional și cronologic)

Este o combinație între CV-ul cronologic și cel funcțional și enumeră istoricul profesional și educația, în ordine cronologică inversă și o secțiune care evidențiază pe larg abilitățile și realizările. Acest tip de CV este preferat atunci când candidatul dorește să realizeze un CV lung, dar poate fi o sarcină dificilă în același timp, căci este important ca CV-ul să atragă atenția angajatorului încă de la început. De obicei, un CV combinat este o alegere bună pentru posturile de conducere și de execuție.

4. CV creativ

Un CV creativ este alegerea populară a candidaților care caută locuri de muncă în domenii creative, cum ar fi designul grafic, mass-media, marketing sau branding. Aceste tipuri de locuri de muncă necesită oameni creativi foarte calificați. Există diferite tipuri de CV-uri creative care pot fi folosite, cum ar fi CV-ul infografic, vizual sau Prezi și numeroase instrumente online cu ajutorul cărora pot fi create, precum Zety sau Canva.

5. CV-ul academic

Acest tip de CV este potrivit atunci când se aplică pentru studii postuniversitare, doctorate, burse de cercetare etc. CV-ul academic pune mai mult accent pe materiile studiate, lucrările publicate, detalii despre proiectele de cercetare întreprinse. De asemenea, trebuie să includă experiența didactică, asociațiile profesionale, premiile, subvențiile sau bursele relevante pentru postul pentru care se candidează.

După cum poți observa, există diferite formate pentru a realiza un CV în funcție de nevoile rolului pentru care candidezi. Alege ceea ce ți se potrivește cel mai bine, astfel încât să îți prezinți competențele și calificările într-un mod atractiv.

Mult succes!