Ce este scrisoarea de intenție și de ce este importantă

O scrisoare de intenție este un document introductiv de o pagină pe care mulți angajatori îl solicită candidaților împreună cu CV-ul. Multe anunțuri de locuri de muncă solicită și o scrisoare de intenție la aplicare, astfel că în acest articol vă oferim câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont atunci când redactați un astfel de document.

Ce informații trebuie să conțină?

Scrisoarea de intenție se concentrează pe ceea ce oferiți potențialului angajator. Trebuie să fie formatată ca orice altă scrisoare oficială și să fie scrisă special pentru postul pentru care candidați. Poate fi folosită și atunci când candidați pentru un stagiu de practică și poate servi, de asemenea, și ca un instrument de marketing, atunci când vă interesați de posibilele posturi vacante la companiile unde ați dori să lucrați.

Pe scurt, în primul paragraf trebuie menționat postul pentru care candidați, care este funcția dumneavoastră actuală și, eventual, cum ați aflat despre postul vacant. Al doilea paragraf trebuie să includă abilitățile și parcursul profesional care vă califică pentru postul respectiv. Aici aveți șansa de a spune și câte ceva despre dumneavoastră și de a vă arăta personalitatea unică. Ultimul paragraf trebuie să încheie scrisoarea de intenție și să includă informații despre cum vă poate contacta angajatorul pentru programarea unui interviu.

De ce este importantă o scrisoare de intenție?

O scrisoare de intenție este importantă pentru că oferă context anumitor informații pe care nu le puteți detalia în CV (care are un format concis și la obiect), poate include explicația unor lacune din CV-ul dvs. sau alte circumstanțe speciale pe care doriți să le recunoașteți și să le explicați.

De asemenea, scrisoarea de intenție este o ocazie excelentă de a arăta unui potențial angajator cine sunteți. Felul în care scrieți despre experiența și abilitățile dumneavoastră poate să le ofere celor care vă citesc scrisoarea de intenție o imagine despre cine sunteți. De exemplu, nu trebuie să le spuneți că sunteți cel mai bun candidat posibil, ci să oferiți detalii despre cum se pot aplica abilitățile și experiența dvs. pentru a lucra în acel rol.

Când este necesară o scrisoare de intenție?

Unele companii nu doresc sau nu acceptă scrisori de intenție și vor indica acest lucru în anunțurile de angajare. Dacă în descrierea postului se menționează că nu trebuie să trimiteți o scrisoare de intenție, atunci nu ar trebui să includeți una. Există diverse motive pentru care o companie poate specifica acest lucru, de exemplu fie din lipsa timpului necesar pentru a examina zeci sau sute de scrisori de intenție sau, pur și simplu, pentru a vedea dacă puteți urma o instrucțiune.

Structura detaliată a scrisorii de intenție

Iată câteva direcții pe care le puteți urma pentru a vă asigura că furnizați informații relevante în scrisoarea de intenție:

1. Începeți cu o introducere puternică

Pentru a crea o primă impresie bună, redactați paragraful de început al scrisorii de intenție într-un mod care să vă scoată în evidență. Exemple:

– Transmiterea entuziasmului dvs. pentru companie, menționând că ați folosit produsele lor sau că sunteți la curent cu realizările lor recente;

– Menționați un contact comun, cum ar fi un angajat actual sau un manager care v-a informat despre postul vacant;

– Exprimați-vă pasiunea pentru locul de muncă vizat. Angajații care sunt pasionați de ceea ce fac au adesea mai mult succes și se implică mai mult în munca lor;

– Inserați un pic de umor sau o doză de creativitate în introducerea dvs., spunând o poveste sau descriind un incident relevant pentru cererea de angajare.

2. Descrieți de ce sunteți persoana potrivită pentru postul respectiv

După ce ați scris o declarație introductivă de impact, trebuie să vă concentrați asupra motivelor pentru care sunteți candidatul potrivit pentru postul respectiv. Trebuie să studiați cu atenție descrierea postului înainte de a scrie această secțiune, pentru ca mai apoi să aliniați unele dintre cuvintele-cheie enumerate în descrierea postului cu abilitățile dvs. care se potrivesc cel mai bine cu cele cerute de post.

Explicați de ce doriți să lucrați pentru compania respectivă și în ce fel puteți adăuga plus valoare prin menționarea unor realizări profesionale de care sunteți mândri. Scopul este de a convinge angajatorul că sunteți interesat și calificat pentru locul de muncă.

3. Încheiați cu un apel la acțiune

Scrisoarea dvs. de intenție are ca scop să îl motiveze pe recrutor să vă citească CV-ul și apoi să vă invite la un interviu. Puteți încheia scrisoarea de intenție prin a preciza disponibilitatea dvs. pentru un interviu și a oferi o invitație politicoasă și deschisă la acțiune, cum ar fi „Aștept cu nerăbdare să primesc vești de la dumneavoastră” sau „Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim pentru a discuta în continuare despre candidatura mea”. Un apel la acțiune este important, deoarece arată că sunteți încrezător și îl poate motiva pe recrutor să stabilească un interviu cu dumneavoastră.

Atenție! Înainte de a vă trimite scrisoarea de intenție, este important să o corectați. Aveți grijă să nu existe greșeli de gramatică sau de scriere și că toate informațiile dvs. de contact sunt corecte, în cazul în care scrisoarea de intenție este într-un document separat de CV.

Mult succes!