Prima impresie contează. A fi cel mai nou membru al unei companii poate fi o provocare pentru multe persoane, astfel că ne-am gândit să vă prezentăm câteva sfaturi utile care să vă ajute să faceți o impresie pozitivă și de durată la noul dumneavoastră loc de muncă, chiar din prima zi.
1. Purtați o ținută adecvată
Nu trebuie să subestimați niciodată importanța de a vă îmbrăca adecvat în prima zi de muncă. Codul vestimentar variază în funcție de domeniul companiei și al jobului. De exemplu, costumul este obligatoriu dacă lucrați într-o firmă de finanțe sau de avocatură, însă dacă lucrați în alte domenii și nu este nevoie să purtați un costum, ar trebui totuși să păstrați un aspect îngrijit și profesional la locul de muncă.
În zilele noastre, există trei opțiuni principale de îmbrăcăminte la birou: business professional, business casual și casual. Business profesional înseamnă, de obicei, că veți purta la serviciu un costum business și cravată. Acest tip de ținută formală este întâlnit în industrii cum ar fi serviciile financiare sau bancare. Business casual este, de obicei, un nivel inferior ținutei business profesional (de exemplu puteți purta pantaloni tip chino și o cămașă). Această ținută este foarte comună pentru multe domenii, inclusiv inginerie, marketing și contabilitate. Îmbrăcămintea casual se referă de obicei la blugi și la o cămașă, acest tip de ținută fiind întâlnită în numeroase companii.
2. Abordați o atitudine pozitivă față de fiecare persoană
Nu este întotdeauna confortabil să fii o persoană nouă la birou, dar nu uitați că, la un moment dat, toți angajații au trebuit să treacă prin aceleași provocări. În prima zi de muncă, asigurați-vă că sunteți amabili și politicoși când vă prezentați noilor colegi și zâmbiți întotdeauna, căci o atitudine pozitivă este întotdeauna de ajutor. Este foarte important să faceți cunoștință cu toate persoanele care lucrează cu dumneavoastră în același birou, căci în acest fel, arătați că sunteți o persoană deschisă la conversații cu ceilalți.
Pont: Nimeni nu se așteaptă ca până la sfârșitul primei zile de muncă să știți numele tuturor colegilor, dar dacă nu vă descurcați prea bine cu memorarea numelor, încercați să colectați câte o carte de vizită de la fiecare coleg. Când aveți un moment liber, studiați cărțile de vizită pentru a vă aminti de persoanele din echipă. Acest truc vă poate ajuta să învățați numele mai repede.
3. Puneți întrebări
Nimeni nu se așteaptă să știți totul în prima zi de muncă, așa că puneți întrebări sau cereți ajutor atunci când aveți nevoie. Chiar dacă ați avut parte de instruire și orientare de la colegii responsabili, s-ar putea să mai aveți anumite nelămuriri cu privire la munca pe care trebuie să o îndepliniți, astfel că să nu vă fie teamă să cereți clarificări înainte de a petrece timp îndeplinind o sarcină în mod greșit. De asemenea, studiați și luați notițe despre toate sistemele și regulile noii dvs. organizații (regulamentul intern, spre exemplu) pentru a vă integra rapid în cultura companiei.
4. Luați inițiativă
Cel mai important lucru pentru un nou angajat este să se apuce de treabă. În prima zi de muncă, veți primi sarcini mai puține de îndeplinit. Puteți arăta că sunteți pregătit să faceți față unei provocări mai mari, terminând sarcinile date la timp și solicitând altele. Luați iniațiativa și arătați că sunteți responsabili, motivați și entuziasmați de fiecare oportunitate dată. În acest fel, veți fi cu un pas înaintea nevoilor șefilor și veți face o impresie bună.
5. Păstrați biroul și spațiul de lucru organizat
Păstrarea biroului de lucru organizat vă poate ajuta să faceți o impresie bună la locul de muncă, pe lângă faptul că vă permite să găsiți totul atunci când aveți nevoie. Abilitățile de organizare vor arăta că sunteți un angajat responsabil și vă pot ajuta chiar și la o viitoare promovare.
Deși prima zi de lucru poate fi stresantă și plină de informații, sperăm că prin intermediul celor 5 sfaturi menționate mai sus să vă fie mai ușor să faceți o primă impresie bună la un nou loc de muncă. Mult noroc în prima zi de muncă și nu uitați să vă relaxați, să aveți mintea deschisă și să vă faceți treaba bine.