Majoritatea studiilor arată că un om își poate schimba cariera de câteva ori în decursul vieții. Schimbarea carierei poate avea loc din foarte multe motive, printre care pot fi enumerate: pierderea interesului față de jobul actual, descoperirea unor noi interese și pasiuni, pentru că nu mai este pe aceeași lungime de undă cu managementul sau cultura organizațională a companiei, datorită disponibilizărilor de personal sau, pur și simplu, pentru că se află în căutarea unui alt mod de lucru.
Folosirea sfaturilor potrivite te vor ajuta să iei o decizie mai bună cu privire la ceea ce vrei să faci în viitor. Nu uita că o schimbare în carieră este un proces normal, firesc, însă este important să ai în vedere toți pașii de parcurs pentru ca această schimbare să fie una benefică.
Cele mai importante beneficii ale unei schimbări de carieră:
– Creșterea satisfacției față de viața profesională, te vei simți mai împlinit/ă în noua carieră.
– Vei fi mai fericit/ă făcând ceea ce te pasionează.
– Vei ajunge să ai un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.
Pașii de parcurs pentru o schimbare de carieră
Mai jos sunt pașii pe care să îi iei în considerare atunci când ai în plan schimbarea carierei:
1. Descoperă-ți nivelul actual de satisfacție la job
Primul lucru pe care ar trebui să îl faci înainte de a decide să îți schimbi cariera este să determini cât de mulțumit te simți lucrând la actualul loc de muncă. Ce anume îți place atunci când ești la birou? Ce crezi că ar putea fi diferit? Care au fost interesele tale la începutul jobului și cum s-au transformat ele de-a lungul anilor? Ai avansat în cadrul companiei sau ai rămas pe același post? Trebuie să îți pui acest tip de întrebări înainte de a trece mai departe.
2. Petrece timp cu tine însuți pentru a te redescoperi
Următorul pas este să faci o listă cu abilitățile și interese tale. Care este pasiunea ta? Ce îți place să faci în timpul tău liber? Ce te energizează? Ce nu îți place să faci? Îndreaptă-ți atenția spre astfel de întrebări și scrie tot ce îți vine în minte. Te va ajuta foarte mult acest exercițiu să înțelegi care sunt punctele tale forte și care sunt punctele tale slabe.
3. Cere ajutorul unui Consilier de carieră
Consilierea de carieră este necesară dacă ai dificultăți în a descoperi care sunt interesele tale, dacă nu poți să îți apreciezi obiectiv punctele forte/ slabe. Un consilier de carieră te ajută să capeți încredere în tine, să fii mai sigur pe calitățile tale și pe ceea ce poți oferi la locul de muncă.
Indiferent de stadiul profesional, oricine poate apela la un astfel de specialist, care îi ajută pe oameni să-și definească seturile de abilități și să revizuiască potențialele căi pe care să meargă în carieră, într-un mod împlinitor și realist. Dacă nu poți apela la un expert în carieră, o altă variantă este să întrebi persoane de încredere din jurul tău (pe cineva din familie, un prieten etc.) ce interese au observat la tine de-a lungul anilor.
4. Cercetează opțiunile din piață
În acest moment, ar trebui să ai o perspectivă mai clară asupra a ceea ce vrei să faci în continuare (fie să alegi un rol similar cu cel pe care îl ai acum și să optezi pentru schimbarea companiei, fie să urmezi ceva complet diferit, în acord cu pasiunile și abilitățile tale). Poți lua în considerare salariul dorit, tipul de loc de muncă (remote, hibrid, la birou), cum vrei să fie mediul de lucru, cultura organizațională și alte aspecte importante pentru tine.
5. Ia o decizie finală și concepe un plan de acțiune
În urma cercetărilor făcute anterior, ar trebui să fii în măsură să decizi ce carieră se va alinia bine cu abilitățile și interesele tale și care îți va aduce satisfacție pe termen lung. Nu este o decizie ușoară, așa că ar trebui să te asiguri că nu te grăbești cu privire la calea profesională pe care dorești să o urmezi.
De asemenea, după ce ai luat o decizie finală, este necesar să îți stabilești un plan de acțiune, modul în care intenționezi să faci trecerea la noua carieră. Planul ar trebui să detalieze toate lucrurile pe care intenționezi să le faci și cum vei proceda pentru fiecare dintre ele (ar putea include învățarea de noi abilități, voluntariat sau stagiu într-o organizație pentru a deprinde skill-uri noi, crearea unui nou CV pentru a evidenția noile tale abilități, schimbarea profilului de LinkedIn etc.). Aici poți solicita din nou ajutor consilierului de carieră, pentru o evaluare obiectivă a planului tău.
6. Pune în aplicare planul tău pentru schimbarea carierei
Cu planul bine pus la punct, ești pregătit acum să îl pui în aplicare. Poate dura ceva timp până vei obține un loc de muncă mai bun, însă rămâi conștient de faptul că schimbarea este posibilă și că este posibilă pentru tine.
Schimbarea carierei poate lua multe forme, fie că vrei să îți schimbi funcția și să te muți pe un alt departament, fie că vrei să activezi într-o nouă industrie. Indiferent de tipul de schimbare pe care vrei să o faci, cere ajutorul unui consultant în carieră dacă ești nesigur pe evoluția ta profesională, astfel încât să iei deciziile într-o manieră asumată și care să te avantajeze pe termen lung.