Cum sa te pregatesti pentru un interviu

Ai aplicat pentru jobul mult dorit și ai fost sunat/ă pentru a participa la un interviu? Felicitări! Acum ai șansa de a îți evidenția atuurile și calitățile pentru a trece mai departe în cadrul procesului de selecție și a îți asigura o ofertă de muncă.

Există o serie de măsuri pe care le poți lua înainte de interviu pentru a face o impresie bună, astfel că ne-am gândit să îți venim în ajutor și să îți oferim câteva sfaturi care să te ajute să te pregătești pentru interviu.

1. Cercetează compania

Înainte de a participa la un interviu pentru un loc de muncă, este important să afli cât mai multe informații nu numai despre postul respectiv, ci și despre companie. Cercetarea aceasta te va ajuta să îi adresezi intervievatorului întrebări despre companie și, de asemenea, vei putea afla dacă cultura acesteia se potrivește cu valorile și credințele tale.

De asemenea, poți accesa website-ul companiei, conturile de social media (Facebook, Instagram) sau canalul de Youtube sau poți citi articole despre companie în reviste sau site-uri din domeniu pentru a îți face o idee despre cum se prezintă compania față de alte organizații din aceeași industrie. Nu în ultimul rând, poți verifica recenziile companiei de la clienți sau foști angajați pentru a fi sigur/ă că îți va face plăcere să lucrezi în cadrul acesteia.

2. Analizează postul la care ai aplicat

Acordă-ți timp pentru a analiza în detaliu anunțul de angajare (reia cu atenție lista de responsabilități, ce calități caută angajatorul pentru această funcție etc.) și apoi fă o listă cu aptitudinile și calitățile tale (profesionale și personale) ce consideri că se potrivesc cu cerințele postului. Poți aduce în discuție unele dintre aceste calități atunci când discutați, explicându-i angajatorului de ce te potrivești pentru postul respectiv.

De asemenea, te poți gândi la câteva exemple de la joburile anterioare care demonstrează că ai aceste calități. Această pregătire te va ajuta să fii pregătit/ă să răspunzi la întrebările specifice postului menite să determine dacă ai cunoștințele și competențele necesare.

3. Exersează interviul înainte

O metodă excelentă de a scăpa de emoții și a îți calma nervii este de a exersa interviul cu un prieten sau membru al familiei. Poți pregăti o listă de întrebări și de răspunsuri pentru a îți fi mult mai ușor atunci când vei fi efectiv la interviul de angajare.

Dacă este un interviu telefonic, roagă un prieten să te sune pentru a exersa răspunsul la întrebări la telefon. Dacă este un interviu față în față, roagă un prieten să se prefacă a fi recrutorul cu care te vei întâlni. Dacă vei susține un interviu virtual, asigură-te că ai o conexiune bună la internet și că ai instalat programul necesar întâlnirii (Zoom, Skype etc.).

4. Ai grijă la ținuta pentru interviu

Indiferent de tipul de loc de muncă pentru care ai aplicat, prima impresie trebuie să fie una bună. Atunci când te îmbraci pentru un interviu pentru un post executive, alege o ținută de afaceri. Dacă aplici pentru un loc de muncă într-un mediu mai casual, cum ar fi un magazin sau un restaurant, alege o ținută îngrijită și aranjată, pentru a te prezenta angajatorului într-o lumină bună. De asemenea, este important să te gândești și la coafură, machiaj și accesorii.

5. Nu întârzia la interviu

Este important să îți faci din timp o idee despre adresa unde trebuie să ajungi pentru interviul de angajare. În acest fel, vei evita să întârzii la întâlnire. Poți folosi Google Maps sau altă aplicație GPS pentru a obține indicații despre locația exactă. De asemenea, poți verifica dacă este parcare disponibilă în apropiere, în cazul în care mergi cu mașina personală.

6. În timpul interviului

– Strânge ferm mâna intervievatorului

– Menține contactul vizual în timp ce îți expui punctele de vedere

– Ai grijă la limbajul corpului

– Zâmbește!

– Fii atent/ă la discuție și arată-te interesat/ă de informațiile oferite de recrutor

– Pune întrebări

Exemple de întrebări pe care le poți adresa angajatorului:

– Ce aptitudini sau calități sunt importante în cadrul acestei companii?

– Ce oportunități de dezvoltare sunt disponibile în viitor?

– Compania se confruntă cu provocări de care ar trebui să știu?

– Mai sunt și alți candidați pe care îi prezentați în prezent pentru acest post?

7. Întreabă despre pașii următori

Înainte de încheierea interviului, este bine să întrebi intervievatorul care sunt pașii următori în cadrul procesului de recrutare. Poți afla dacă va trebui să te pregătești pentru interviuri suplimentare, cât timp poate dura procesul, când se va lua o decizie finală etc. Mulțumește pentru timpul acordat și solicită de la intervievator un interval de timp în care te va contacta pentru a îți oferi un răspuns legat de candidatura ta.  

Mult succes!